blog head
Salarisprofessional van het jaar 02 april 2024

Een beter imago voor het salarisvak

Donderdag 11 april 2024 wordt de salarisprofessional van het jaar bekend gemaakt voor een beroepsgroep die wel wat meer aandacht verdient. Voordat de kurk van de fles gaat, hebben we medeorganisatoren Amriesh Rambhajan van Strictly People en Marc van Gaal van Loket.nl een aantal stellingen voorgelegd over het vakgebied en de verkiezing.

De verkiezing Salarisprofessional van het jaar was in 2023 een groot succes. Op de gala-avond in Kasteel De Wittenburg in Wassenaar waren ruim 200 mensen aanwezig, feestelijk gekleed in avondjurken en smokings. De verwachtingen voor dit jaar zijn hooggespannen, zowel bij de genomineerden als bij de organisatoren. Voor de derde editie van de verkiezing zijn ruim 930 aanmeldingen binnengekomen waarvan nu nog een top drie is overgebleven in zeven categorieën.

De verkiezing draagt bij aan een beter imago voor het salarisvak?

Rambhajan en Van Gaal zijn unaniem van mening dat de verkiezing bijdraagt aan een beter imago van de salarisprofessional. Van Gaal: “Als het beroep een wat stoffig imago heeft, dan draagt het event bij aan het veranderen van het beeld. Maar we vinden het minstens zo belangrijk om meer bekendheid voor het vakgebied te creëren.” Het grote aantal aanmeldingen is volgens Rambhajan een duidelijk signaal dat de aandacht voor het vak zijn vruchten afwerpt: “Bekendheid is belangrijk maar we zien ook de kwaliteit van de genomineerden toenemen. Op het gala zijn salarisprofessionals aanwezig met ontzettend veel passie en toewijding voor hun vak, echte ambassadeurs voor de salarisadministratie.

Meer waardering, meer erkenning

Naast waardering van vakgenoten zien de medeorganisatoren ook bij bedrijven en klanten meer erkenning voor het beroep.

Heel veel bedrijven delen op social media berichten over hun genomineerde salarisprofessional. Daaraan kunnen we zien dat de verkiezing niet alleen leeft onder de doelgroep maar veel breder gedragen wordt”, vertelt Van Gaal. Rambhajan haakt hierop aan: “De reden dat wij ooit zijn gestart met deze verkiezing is om de salarisprofessional waardering te geven. Niet alleen binnen hun vakgebied, maar ook hierbuiten. Veel mensen die direct met de salarisprofessional samenwerken hebben geen idee wat er nu allemaal schuilgaat achter dit mooie beroep. Door dit uit te lichten, krijgen ook de directe collega’s meer inzicht in de kwaliteiten van de genomineerde.

Het event krijgt meer en meer draagvlak en dat zorgt dat de genomineerden hun best moeten doen om de laatste drie te halen in hun categorie. De profs die op 11 april op het podium staan, zijn niet alleen uitvoerders, maar echte adviseurs die meedenken over tal van financiële onderwerpen, belastingen, afdrachten en subsidies.

De salarisprofessional doet zoveel meer dan alleen werken met cijfers?

Een correcte salarisstrook aan het einde van de maand is en blijft een van de belangrijkste taken van de salarisprofessional. Wijzigingen, van bijvoorbeeld het wettelijk minimumuurloon, hebben behoorlijk veel impact op zijn werk. Van Gaal: “De meeste mensen lezen hun salarisstrook niet. Veel  snappen ook niet precies wat erop staat. Maar je moet bedenken dat daar wel honderd componenten achter zitten die allemaal invloed hebben op wat je uiteindelijk op je bankrekening krijgt.

Breed scala aan vaardigheden

Volgens Rambhajan moet de salarisprofessional van vandaag beschikken over een breed scala aan vaardigheden. ”Natuurlijk is goed cijfermatig inzicht belangrijk maar we merken dat de nadruk verschuift naar communicatieve en analytische skills. Daarnaast blijven adviesvaardigheden belangrijk. De daadwerkelijke mutaties en verloningen zijn bij veel bedrijven volledig of grotendeels geautomatiseerd. Dit zorgt voor een verschuiving, waarin de salarisprofessional steeds meer ruimte heeft om collega’s en klanten te adviseren en vragen te beantwoorden. Ze worden meer zichtbaar, nadat ze jaren achter de schermen hebben gewerkt.” Van Gaal vindt dat een goede ontwikkeling waar werkgevers veel baat bij hebben. “Er verandert jaarlijks zoveel op het terrein van belastingen en wet- en regelgeving. Het bijhouden is echt een flinke klus. Werkgevers maken fouten of nemen net niet de juiste beslissingen. Daar kan een salarisprofessional zijn adviesrol pakken en letterlijk en figuurlijk winst boeken.”  

Menselijk contact is én blijft onmisbaar?

Automatisering mag dan een grote rol spelen in het vakgebied, Rambhajan en Van Gaal zijn niet bang dat daardoor het menselijk contact verdwijnt. Van Gaal: “De ontwikkelingen staan niet stil, maar het is en blijft mensenwerk waarin contact onmisbaar is. Een medewerker met financiële problemen zoekt iemand met empathie en een klant die eerder met pensioen wil, verwacht een persoonlijk advies en geen gesprek met een chatbot.

Goede sociale vaardigheden

Voor de salarisprofessional zijn goede sociale vaardigheden een pre. Rambhajan: “Ik ken een kapster die als zij-instromer is overgestapt naar het beroep van salarisprofessional. De contactuele vaardigheden uit haar oude beroep komen haar goed van pas in dit vakgebied. Dit menselijke contact wordt niet onmisbaar, het tegendeel juist. Salaris is voor veel mensen een erg persoonlijk onderwerp. Als zij hier vragen over hebben willen ze dit bespreken met een mens, die zij kunnen vertrouwen. Daarvoor heb je communicatieve skills nodig.” Van Gaal is het daar mee eens. “Een kapper is natuurlijk heel goed in persoonlijk contact. Die is de hele dag in gesprek met mensen. Dan is het een stuk makkelijker om even de telefoon te pakken, met collega’s of klanten te praten, vragen te stellen en advies te geven.”  

De salarisprofessional lijdt onder een hoge werkdruk?

De beroepsgroep heeft te maken met vergrijzing terwijl de vraag naar salarisprofessionals ongekend groot is. Rambhajan: “Wat we zien dit jaar is dat er een grote toename is van het aantal genomineerde zzp’ers en interim professionals. Hieraan merk je dat veel salarisprofessionals kiezen voor een zelfstandig bestaan. Ook in ons werk merken we dagelijks die verschuiving. Steeds meer ervaren salarisprofessionals willen niet meer in vaste loondienst. Dit is voor bedrijven een uitdaging, maar het biedt ook kansen.” Volgens Van Gaal is dat een duidelijk signaal dat het niet goed gaat op de arbeidsmarkt. “Het profiel van een salarisprofessional is gemiddeld meer risicomijdend dan van veel andere beroepsgroepen. Als zij ervoor kiezen om zelfstandig te gaan werken, omdat de opdrachten voor het oprapen liggen, dan is er echt sprake van krapte.

Tekorten te lijf gaan

Zij-instroom is een van de oplossingen waarmee de branche de tekorten te lijf wil gaan. Al zal dat op korte termijn de werkdruk niet direct verminderen. Rambhajan: “De salarisadministratie is vaak het ondergeschoven kindje. Vertrekken er medewerkers, dan wordt daar niet altijd adequaat op gereageerd. Ondanks een hoge werkdruk, zorgt de salarisprofessional dat iedere maand toch weer de salarissen worden uitbetaald. Dat is natuurlijk een groot compliment maar het maakt de urgentie minder zichtbaar. Het valt op als de stroken niet kloppen, maar niemand kijkt ernaar als de salarisadministrateur zijn werk goed doet. Sterker nog, velen weten niet eens hoeveel werk er achter hun strook zit.

Niet alleen binnen bedrijven wordt de salarisafdeling geconfronteerd met onderbezetting, ook de accountancy heeft last van een tekort aan salarisprofessionals. Van Gaal: “We zagen het afgelopen jaar dat meerdere accountskantoren een klantenstop instelden. Dat doen ze natuurlijk niet zomaar. De teams zaten gewoon vol.

Het beroep op de kaart zetten

De verkiezing Salarisprofessional van het jaar zal niet direct de werkdruk verlagen maar de organisatie hoopt dat de bekendheid en waardering voor het beroep zorgt voor nieuwe instroom. Rambhajan: “Door het vakgebied een podium te geven creëren we heel veel exposure. Zo maken we het vak bekender bij een grotere groep mensen.” En het blijft niet bij alleen een verkiezing, benadrukt Van Gaal: “Om het beroep echt op de kaart te zetten, zijn er naast deze verkiezing nog andere initiatieven op komst. Zo kunnen we nog meer mensen bereiken en enthousiast maken voor dit mooie beroep.” 

Dit is een artikel door Salaris Vanmorgen. Op de hoogte blijven van alles rondom de verkiezing? Volg dan onze LinkedIn pagina.

Nieuws
Geen reacties

Lees verder

Blijf op de hoogte!

Volg ons op

Salarisprofessional van het jaar gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en content af te stemmen op je interesses.
Weigeren