Arno: 'Iedereen voelde zich die avond een winnaar.'
Sinds september 2022 werkt Arno Verlijsdonk als Payroll Professional bij aaff (voorheen ABAB) én daarnaast is hij één van de zeven winnaars van de Verkiezing Salarisprofessional van het jaar 2024.
Arno heeft de studie Japanse Taal & Cultuur gedaan. “Het was behoorlijk vaag wat ik ermee kon en ik was toe aan iets concreets.” Zijn vader werkte al jaren bij ABAB (nu aaff) op de afdeling salarisadministratie en tipte hem over het HR & Payroll Program binnen het accountantskantoor. Dat leek Arno wel wat. Arno heeft altijd een affiniteit met rekenen gehad en was goed in in bètavakken zoals wiskunde, economie, natuur- en scheikunde.
Arno werd samen met anderen in een aantal intensieve weken klaargestoomd voor het salarisvak en heeft verschillende klanten waar hij de salarisadministratie voor doet.
“Het feit dat ik klanten echt verder kan helpen, geeft me een goed gevoel. Het vak is daarnaast veelzijdig. Ik wilde graag meer doen met IT en kreeg de kans om één dag in de week als applicatiebeheerder te werken. Heel interessant om het salarisprogramma beter te leren kennen en de technische kant achter de loonstrook.”
Arno is ook bezig met internationale payroll (vooral België, maar bijvoorbeeld ook het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië). Dat betekent onder meer salary splits en wisselkoersen berekenen.
Arno zou in de toekomst graag zijn liefde voor Japan(s) willen combineren met payroll.
Voordat Arno payroll professional werd, wist hij weinig af van de salarisadministratie en de loonstrook, behalve dat het ‘iets met cijfers was’. Hij wist het verschil tussen debet en credit niet. Nu leert hij elke dag bij. “De reden dat het vakgebied zo mooi is, is dat er elk jaar wel weer wat verandert, geen dag hetzelfde is en dat is ook wat de salarisverwerking zo uniek maakt.”
Arno werd genomineerd voor de verkiezing Salarisprofessional van het jaar 2024 door iemand uit het HR & Payroll Program. Arno had eerder wel iets van de verkiezing meegekregen, maar schrok in eerste instantie wel toen hij hoorde dat hij genomineerd was: “Ik houd niet zo van in de schijnwerpers staan.”
Maar omdat iemand speciaal de moeite had genomen om hem te nomineren en dus vindt dat hij zijn vak goed uitvoert, was dat de reden voor Arno om er toen toch voor de volle 100 procent voor te gaan. Hij maakte een video waarin hij begon met 30 seconden Japans te praten. Dit was wel ondertiteld maar hij stelde vervolgens de vraag: “Klopt die ondertiteling wel? Weet je wel zeker dat wat daar staat, dat ik dat echt gezegd heb?”
Daarmee wilde Arno de verbinding maken met de salarisadministratie: er zijn allerlei verschillende vormen van communicatie met de klanten, wat de boer nodig heeft met drie medewerkers is anders dan een higtechbedrijf met 50 mensen.
Als salarisprofessional moet je je flexibel opstellen in de communicatie (intercultureel unnen communiceren) en zo zoekt Arno ook altijd weer verbinding met zijn achtergrond in Japanse Taal en Cultuur.
Toen Arno hoorde dat hij in de top 3 zat, vroeg hij of zijn vader mee wilde naar het gala. Zijn vader die inmiddels gepensioneerd is, had toch het eerste zetje gegeven om in de payroll te gaan werken. Ze hebben allebei het verkiezingsgala beleefd als een dag om de rest van het leven te onthouden.
De top 3 mocht op het podium komen. ”Iedereen voelde zich die avond een winnaar, ook degenen die niet wonnen, want iedereen kreeg erkenning en een persoonlijk verhaal.” Zijn verhaal begon met het woord ‘mirai’ wat toekomst betekent in het Japans. Die persoonlijke benadering sprak Arno erg aan.
De titel heeft hem meer zelfvertrouwen gegeven. “Je rolt erin, er is geen meerjarige opleiding voor en je vraagt je af: is het wel allemaal correct wat ik doe? De prijs geeft je erkenning: ik ben goed bezig!”
De verkiezing vult volgens Arno een gat op waarvan hij van tevoren niet wist dat die bestond. “We zitten allemaal in hetzelfde vak en erkennen elkaar. Dat is heel mooi.”
Tips die Arno wil meegeven aan de nieuwe genomineerden: “Neem die stap, denk niet: ‘Ik win toch niet’, maar ga ervoor en weet dat er minimaal een persoon is die jou genomineerd heeft en die vindt dat jij een winnaar bent.”
De nominatieperiode is op 2 december 2024 gestart en loopt tot en met 31 januari 2025. Ken jij een salarisprofessional die je de titel 'Salarisprofessional van het jaar 2025' verdient? Nomineer dan snel.